Loading...
Jedzenie

Produkty spożywcze niezbędne w kuchni roślinnej

Produkty spożywcze niezbędne w kuchni roślinnej

Artykuł partnera.

Dieta roślinna może być nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Jeżeli jednak zamierza się ograniczyć produkty pochodzenia zwierzęcego lub całkiem z nich zrezygnować, należy dowiedzieć się, jakie produkty są w diecie roślinnej niezbędne.

Wegański zamiennik mleka

Wiele osób nie wyobraża sobie codziennego jedzenia bez użycia mleka. Może ono stanowić nie tylko niezbędny składnik dań mącznych, takich jak choćby naleśniki, ale i dodatek do kawy. Na szczęście, osobom chcącym je ograniczyć, z pomocą przychodzą produkty wegańskie będące zamiennikami tradycyjnego mleka. Nie tylko dobrze smakują, ale mogą być również wykorzystane na wiele sposobów. Szczególną uwagą warto zwrócić na bogate w białko mleko sojowe, ale także mleko z zielonego groszku czy z migdałów. Swoich zwolenników na pewno znajdą również napoje ryżowe oraz owsiane. Mleko roślinne przyda się w każdej kuchni, zarówno jako baza do napojów, jak i dodatek do dań.

Roślinne zamienniki mięsa – czego warto spróbować?

Niezbędne w kuchni roślinnej produkty wegańskie to również różnego rodzaju zamienniki mięsa. W ofercie marki Garden Gourmet znaleźć można zarówno te bardziej tradycyjne, jak i bardziej nowoczesne odpowiedniki dań mięsnych. Mowa tu między innymi o Nuggetsach Roślinnych, ale również o Sznyclu Roślinnym czy o Filecie Roślinnym. Miłośnicy warzyw mogą zasmakować także w Falafelu Wegańskim oraz w Klopsikach Warzywnych.

Produkty wegańskie zastępujące mięso bazują na rozmaitych źródłach białka roślinnego takich jak ciecierzyca, soja czy groch zielony. Stanowią doskonały dodatek do kasz, ziemniaków, makaronów i surówek. Ich smak doskonale naśladuje tradycyjne dania mięsne, takie jak sznycel, filet z kurczaka czy mięso mielone.

Źródła roślinnych tłuszczy

W kuchni roślinnej powinny znaleźć się również produkty wegańskie, które zaspokoją zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze. Warto zwrócić swoją uwagę przede wszystkim na nierafinowane oleje roślinne. Mowa tu chociażby o oleju z rzepaku, ale także o oliwie z oliwek czy o oleju słonecznikowym. W kuchni roślinnej nie powinno zabraknąć również awokado. Wymienione wyżej produkty wegańskie doskonale komponują się zarówno z warzywami, jak i z roślinnymi alternatywami mięsa.

Siemię lniane jako zastępstwo dla jajek

Godne uwagi produkty wegańskie to także zamienniki jajek. W tej roli świetnie sprawdzi się między innymi siemię lniane. Wystarczy zalać wrzątkiem zmielone nasiona, aby uzyskać dość gęsty płyn o żelowej konsystencji. Może on zastąpić jajka w takich daniach jak naleśniki czy ciasta. Można również dodać siemię do roślinnego zamiennika mięsa mielonego, aby przygotowanie wegańskich kotletów było łatwiejsze. Najlepiej kupować całe, a nie zmielone ziarna lnu, bo są bardziej wartościowe.

Bibliografia:

Czerwińska D., Roślinne zamienniki mięsa, Przegląd Gastronomiczny, 2020

Smalec M., Ożarowska P., Mejsner B., Tłuszcze w diecie roślinnej – skąd czerpać i ile powinniśmy ich dostarczać?, Magazyn bieganie, 2015

Stobiecka M., Wajs J., Roślinne substytuty produktów mlecznych najczęściej dostępne na rynku krajowym, Przemysł Spożywczy, 2019

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.