U osób z grupą krwi 0 niedoczynność tarczycy występuje częściej niż o pozostałych.
Grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu – którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.
Żywność sprzyjająca spadkowi wagi |
Żywność sprzyjająca wzrostowi wagi |
||
Nazwa produktu |
Działanie |
Nazwa produktu |
Działanie |
Wodorosty (kelp) |
zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy |
Gluten pszenicy |
zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm |
Owoce morza |
zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy |
Kukurydza |
zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm |
Sól jodowana |
Zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy |
Fasola nerkowata(kidney) |
pogarsza wykorzystanie kalorii |
Wątroba |
jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi |
Fasola navy |
pogarsza wykorzystanie kalorii |
Czerwone mięso |
Sprzyja wydajnemu metabolizmowi |
Soczewica |
hamuje właściwy metabolizm odżywczy |
Kapusta włoska |
hamuje działanie hormonu tarczycy |
Kapusta |
hamuje działanie hormonu tarczycy |
Szpinak |
sprzyjają wydajnemu metabolizmowi. |
Brukselka |
hamuje działanie hormonu tarczycy |
Brokuły |
sprzyjają wydajnemu metabolizmowi. |
Kalafior |
hamuje działanie hormonu tarczycy |
|
|
Gorczyca |
hamuje działanie hormonu tarczycy |
Tabela poniżej przedstawia produkty, które należy spożywać oraz których należy unikać
Wskazane |
Unikać |
Mięsa i drób |
|
baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona. |
bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny. |
Owoce morza |
|
aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń. |
barakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego. |
Jaja i nabiał |
|
nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe. |
chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera. |
Oleje i tłuszcze |
|
olej z oliwek, olej z siemienia lnianego. |
oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy. |
Orzechy i pestki |
|
pestki dyni, orzech włoski. |
maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych. |
Fasole i inne rośliny strączkowe |
|
fasola sduke, azuki, pinto, groch „czarne oczko”. |
fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej. |
Zboża |
|
nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety. |
kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut, pszenicy skrobi. |
Chleb i grzanki |
|
chleb esseński, chleb ezechiela. |
angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba. |
Ziarna i makarony |
|
nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
|
białej mąki pszennej, makaronu grysikowego, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk. |
Warzywa wskazane: |
|
boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty. |
awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy. |
Owoce |
|
figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone. |
figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek. |
Soki i napoje |
|
sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki. |
soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych. |
Przyprawy |
|
chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia. |
cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii. |
Herbatki ziołowe |
|
chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz. |
aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy. |
Używki |
|
woda seltzera, woda sodowa |
coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych. |
Inne przyprawy |
|
z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek. |
ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych. |
Źródło: Dr Peter J.D’Adamo i Catherine Whitney
„Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”
Marek
Kiedyś miałem problemy z trawieniem oraz nadwaga, ale odkąd zacząłem stosować się do tej diety to faktycznie, czuję się dobrze, waga spadła i utrzymuje się w normie