U osób z grupą krwi A mogą szybko schudnąć stosując odpowiednią dietę. Znaczny spadek wagi zauważysz po tym gdy wyeliminujesz toksyczne produkty oraz te pochodzenia zwierzęcego, gdyż odkłada się on w organizmie w postaci tłuszczu.
Możecie spożywać pszenicę, ale nie powinniście jej jeść zbyt wiele, ponieważ wasza tkanka mięśniowa może ulec nadmiernemu zakwaszeniu. Powinniście iść w kierunku zdrowego pożywienia, niskotłuszczowego oraz uzupełniać je warzywami i zbożami.
Żywność sprzyjająca spadkowi wagi |
Żywność sprzyjająca wzrostowi wagi |
||
Nazwa produktu |
Działanie |
Nazwa produktu |
Działanie |
Oleje roślinne |
wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów |
Mięso |
słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych |
Produkty sojowe |
wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane |
Nabiał |
zaburza metabolizm składników odżywczych |
Warzywa |
wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit |
Fasolka nerkowata |
Zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm |
Ananas |
zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit |
Fasolka limejska |
zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm; Pszenica (w nadmiarze) – osłabia utylizację kalorii |
Tabela poniżej przedstawia produkty, które należy spożywać oraz których należy unikać
Wskazane |
Unikać |
Mięsa i drób |
|
Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety. |
baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej. |
Owoce morza |
|
dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń. |
alozy, barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, śledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab. |
Jaja i nabiał |
|
mleko sojowe, ser sojowy. |
chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego. |
Oleje i tłuszcze |
|
olej z oliwek, olej z siemienia lnianego. |
oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego. |
Orzechy i pestki |
|
masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni. |
orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych. |
Fasole i inne rośliny strączkowe |
|
czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch „czarne oczko”, strączkowe czerwone, zielone. |
fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej. |
Zboża |
|
amarant, gryka, kasza. |
kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi. |
Chleb i grzanki |
|
chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszennicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe. |
angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla. |
Ziarna i makarony |
|
gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies. |
makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej. |
Warzywa |
|
botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak. |
bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich. |
Owoce |
|
ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina. |
bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru. |
Soki i napoje |
|
sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda (z cytryną). |
soku z papai, soku pomarańczowego, soku pomidorowego. |
Przyprawy |
|
czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari. |
kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny. |
Herbatki ziołowe |
|
aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeń-szeń. |
cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy. |
Używki |
|
czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa. |
coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej. |
Inne przyprawy |
|
musztarda. |
ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire. |
Źródło: Dr Peter J.D’Adamo i Catherine Whitney
„Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi”