Trochę słodyczy nie zaszkodzi diabetykom

Dr Julie Nadeau z universytetu w Montrealu i jej współpracownicy opublikowali w lutowym numerze "Diabetes Care" wyniki badań dotyczących wpływu cukru dodanego do diety cukrzycowej na kontrolę glikemii u osób z cukrzycą typu 2.
W badaniu, którym objęto 48 osób z cukrzycą typu 2, pozwolono pacjentom na wprowadzenie niewielkiej ilości cukru i słodyczy do diety, tak by udział kalorii z dodanego cukru nie przekraczał 10% dziennej kaloryczności diety. Pacjenci byli poinstruowani, w jaki sposób mogą wzbogacić swoją dietę w cukier. Po 8 miesiącach porównano dzienne spożycie cukru i kalorii w grupie badanej i wśród osób chorych na cukrzycę, którym zabroniono spożywania cukru. Okazało się, że grupa, której zakazano cukru i słodyczy, zjadała tego cukru niewiele mniej, niż osoby, którym na to pozwolono. Pacjenci używający niewielkich ilości cukru i słodyczy zjadali dziennie mniej kalorii, a kontrola ich glikemii nie uległa pogorszeniu wskutek nieprzestrzegania klasycznego reżimu dietetycznego, nakazującego diabetykom wykluczenie cukru z diety.
Autorzy wnioskują z tych obserwacji, że niewielka ilość cukru dodanego do diety cukrzycowej nie pogarsza stanu pacjentów, nie zwiększa dobowego spożycia kalorii i nie zaburza dobowego profilu glikemii.

Last modified on Sunday, 04 May 2014 13:18
(0 votes)

Leave a comment

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time