Rodzina Vital: 0, A, B i AB

Nowoczesne dodatki żywieniowe opracowane dla osób o określonej grupie krwi

 
Każdy z nas nosi w swojej krwi żywą pamięć historii ludzkości. Poszczególne gatunki biologiczne, łącznie z gatunkiem ludzkim, nigdy nie przestają się rozwijać i dlatego sposób, w jaki dzisiaj żyjemy, zostanie włączony do genetycznego profilu naszego potomstwa. Przed opublikowaniem w 1996 r. książki dr Petera D’Adamo. Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi", niewiele osób słyszało o związku grup krwi i statusu wydzielacza z reakcjami organizmu ludzkiego na określoną żywność i czynniki środowiskowe.


Rozwój biologii molekularnej daje nam dzisiaj narzędzia, które pomogą nam zrozumieć fizyczne różnice pomiędzy ludźmi. Stale poszerza się nasza wiedza, także w zakresie genetyki, o czym dobrze świadczą najnowsze wyniki grupy badawczej Humań (Jenome Project, który identyfikuje sekwencje ludzkiego genomu. Jeden z ważnych aspektów tych badań dotyczy powiązań naszego dziedzictwa genetycznego - a w szczególności grup krwi A, B, 0  z naszą osobowością, nastrojem i ogólnym sianem zdrowia.

Odnośnie zdrowego stylu życia.

Czy grupa krwi ma wpływ na zachowanie?
Czy może decydować o psychicznym i fizycznym
zdrowiu czy chorobie?
Czy istnieje coś takiego jak osobowości właściwe
grupom krwi?


I znowu, któż inny, jak nie dr Peter J. D’Adamo, mógł oznajmić w swojej najnowszej książce zatytułowanej „Żyj zgodnie ze swoją grupą krwi": „Istnieją fascynujące pytania, na które możemy już z całą pewnością odpowiedzieć: lak, jeśli uznamy dwie podstawowe przesłanki:
Przesłanka nr 1: ciało i umysł tworzą zintegrowany organizm, w którym funkcje fizyczne - głównie układ odpornościowy, przewód pokarmowy, układ krążenia, gruczoły dokrewne i wszystkie inne układy - są autonomiczne, a jednocześnie powiązane z umysłem.
Przesłanka nr 2: grupa krwi oddziaływuje na cały ustrój na poziomie komórkowym".
 
Zacznijmy od podstawowych faktów. Czy znasz swoją grupę krwi? Do niedawna odpowiedź na to pytanie była istotna tylko w przypadkach transfuzji krwi, transplantacji narządu czy pewnych zaburzeń immunologicznych. Dzisiaj jednak pojawiają się coraz liczniejsze dowody na to, że genetyczne właściwości jednostki - antygenów - determinanty różnych grup krwi - zaliczane są do podstawowych czynników, określających predyspozycje do wystąpienia pewnych chorób, a zatem wpływających na dobre samopoczucie i życie każdego ludzkiego istnienia. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, że żywność nie jest tylko paliwem podtrzymującym nasze istnienie albo, że w profilaktyce różnych chorób dieta dostosowana do genetycznych właściwości jednostki - do których zalicza się antygenowe determinanty różnych grup krwi - może odgrywać znaczącą rolę? Lub jeszcze, że grupy krwi reprezentują „punctum resistentiae minoris" (słabe punkty), czyniące jednostkę hardziej skłonną do rozwoju pewnych chorób? Jeśli nie, może to właśnie jest ten moment w życiu, by tak zrobić, a następnie zmienić swój stosunek do diety i innych nawyków, które charakteryzują styl życia. Wybierając dietę i styl życia odpowiadające osobniczym cechom genetycznym - częściowo związanym z grupą krwi - istnieje możliwość unieczynnienia pewnych genetycznych informacji wyzwalających procesy chorobowe i uaktywnienia tych, które sprzyjają zachowaniu zdrowia.
Innymi słowy, dieta zgodna z grupą krwi może odgrywać ważną rolę w profilaktyce lub leczeniu pewnych chorób. Dotyczy to także witamin, składników mineralnych i roślin leczniczych, dlatego warto wiedzieć, które witaminy i składniki mineralne są zalecane dla poszczególnych grup krwi, a których należy unikać.
Kompleks suplementów - rodzina Vital O, A, B i AB z serii CaliVita - to indywidualna recepta, która pomoże nam osiągnąć najlepsze zdrowie, metabolizm i witalność w każdym okresie życia.





Witaminy i składniki mineralne zalecane dla poszczególnych grup krwi

 

1 TABLETKA ZAWIERA

 

Vital 0

Vital A

Vital B

Vital AB

Beta karoten

1,2 mg

1,2 mg

1,2 mg

1,2 mg

Witamina C

60mg

60 mg

60 mg

60 mg

Witamina E

-

10j.m.

10j.ni.

10 j.in.

Witamina B1

1,4 mg

1,4 mg

1,4 mg

1,4 mg

Witamina B2

1,6 mg

1,6 mg

1,6 mg

1,6 mg

Witamina B6

2 mg

2 mg

2 mg

2 mg

Witamina B12

1 mcg

1 mcg

1 mcg

1 mcg

Niacyna

18 mg

18 mg

18 mg

18 mg

Cholina

20 mg

20 mg

20 mg

20 mg

Inozytol

20 mg

20 mg

20 mg

20 mg

PABA

5 mg

5 mg

5 mg

5 mg

Biotyna

40 mcg

40 mcg

40 mcg

40 mcg

Kwas pantotenowy

5 mg

5 mg

5 mg

5 mg

Kwas foliowy

50 mcg

150 mcg

50 mcg

100 mcg

Kompleks biof lawonoidów z cytrusów

4 mg

4 mg

4 mg

4 mg

Kompleks hesperydyny

5 mg

5 mg

5 mg

5 mg

Rutyna

4 mg

4 mg

4 mg

4 mg

Kwercetyna

-

5 mg

-

5 mg

Betaina HCI

10 mg

10 mg

10 mg

10 mg

Jod (Kelp)

80 mcg

50 mcg

50 mcg

50 mcg

Wapń

100 mg

100 mg

100 mg

100 mg

Magnez

50 mg

50 mg

100 mg

80 mg

Żelazo

3 mg

8 mg

3 mg

5 mg

Miedź

0,5 mg

0,5 mg

0,5 mg

0,5 mg

Cynk

5 mg

8 mg

5 mg

8 mg

Chrom

20 mcg

50 mcg

20 mcg

30 mcg

Selen

15 mcg

40 mcg

15 mcg

40 mcg

Mangan

2 mg

1 mg

1 mg

1 mg

Potas

20 mg

20 mg

20 mg

20 mg

Molibden

80 mcg

80 mcg

80 mcg

80 mcg

Bor

50 mcg

50 mcg

50 mcg

50 mcg

Wanad

10 mcg

10 mcg

10 mcg

10 mcg

Krzem

lmg

lmg

lmg

lmg

Nikiel

30 mcg

30 mcg

30 mcg

30 mcg

L-Glutation

5 mg

5 mg

5 mg

5 mg

L-Cysteina

20 mg

20 mg

20 mg

10 mg

Bromelaina

-

25 mg

25 mg

25 mg

Ekstrakt z korzenia lukrecji 4:1 (pozbawiony glicyryzyny)

10 mg

-

10 mg

-




Sposób użycia: 1 tabletka dziennie po posiłku lub według zaleceń




Grupa krwi 0


Potrzebują suplementów żywieniowych, które przyspieszają metabolizm, poprawiają krzepliwość krwi. zapobiegają nadmiernym reakcjom zapalnym i stabilizują funkcje tarczycy. Ich dieta powinna być uzupełniania zwłaszcza witaminami z grupy B, ponieważ zboże, będące głównym źródłem tych substancji, nie jest wskazane dla osób z tą grupą krwi. Kompleks witamin z grupy B zapewnia prawidłowy przebieg procesów metabolicznych. Efektem lepszego spalania białkowych składników odżywczych jest względną kwasowość w tkance mięśniowej i całym organizmie - niezbędny element do utrzymania na odpowiednim poziomie wzmożonej aktywności fizycznej osób z grupą krwi 0. Podawanie witaminy K zwiększa potencjał hemostatyczny krwi i zapobiega predyspozycjom do rozwoju krwotoków. Z tego samego powodu osoby te powinny unikać przyjmowania w dużych ilościach witamin A i E, które osłabiają mechanizmy krzepnięcia. Chociaż witamina C obficie występuje w diecie przystosowanej do grupy krwi 0, to ze względu na zanieczyszczone środowisko i stres codziennego życia, niezwykle przydatne mogą okazać się jej dodatkowe ilości, zwłaszcza w okresie zimy i wczesnej wiosny.


Grupa krwi A


Należy dostarczyć suplementy, które wzmocnią ich układ immunologiczny przed rozmaitymi infekcjami, jak również poprawią funkcje naczyń krwionośnych i serca. Kompleks witamin z grupy B (zwłaszcza witamina B12 kwas foliowy i pantotenowy), kwercetyna, witaminy C i E to zwiększona obrona przed stresem. Ponadto, grupa witamin i składników mineralnych o działaniu antyoksydacyjnym zapewni mocną ochronę przed rozwojem chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych i skłonnością do zakrzepów. Jednocześnie należy unikać wyższych dawek witaminy A i |i-karotenu. Osoby z grupą krwi A powinny zatem spożywać żywność bogatą w naturalne karotenoidy, ze względu na ich silnie ochronny wpływ na układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Jak wynika z niektórych doświadczeń, zwiększona podaż samego beta-karotenu może mieć szkodliwe działanie u pewnych osób z grupą krwi A (tj. może mieć efekt prooksydacyjny zamiast anlyoksydacyjnego). Chociaż nic jest to w dostateczny sposób udokumentowane, ostrożność nigdy nie zaszkodzi.


Grupa krwi B


Należy wzmocnić układ nerwowy i odporność na wirusy, jak również poprawić wrażliwość tkanek obwodowych na insulinach dieta jest dobrze zróżnicowana i zawiera większość niezbędnych witamin (zwłaszcza witaminy A, B, C i E) oraz składników mineralnych, dlatego są oni w lepszej sytuacji niż pozostałe grupy krwi. Jeżeli stosują dietę zgodną ze swoją grupą krwi, to w zasadzie mogą w ten sposób zapobiec większości najczęściej występujących chorób, bez potrzeby stosowania lak dużych ilości dodatkowych witamin, jak w przypadku poprzednich dwóch grup krwi. Tym niemniej nie zaszkodzi, by przedstawiciele tej grupy krwi przyjmowali większe ilości witamin, a wysoce wskazane jest stosowanie dodatków żywieniowych opracowanych dla grupy krwi B, zwłaszcza takich jak Vital B.


Grupa krwi AB


Są „hybrydą", nowoczesną kombinacją właściwości genetycznych grupy krwi A i grupy krwi B. Ich organizmom przyda się wsparcie we wzmacnianiu pracy układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Nieuchronnie potrzebują suplementacji antyoksydantów, zwłaszcza jeśli w wywiadzie rodzinnym występowały nowotwory, jak również składników odżywczych do podtrzymania zrównoważonych reakcji na stres. Dieta zalecana dla tej grupy krwi zawiera stosunkowo duże ilości witamin A, Bu, E, niacynę i dostarcza tym samym znacznej ochrony przed chorobami nowotworowymi i układu sercowo-naczyniowego. stąd więc nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji. Tym niemniej, witamina C i kwer-cetyna to substancje, których uzupełnianie może korzystnie wpływać na stan zdrowia osób z grupą krwi AB.




Rośliny lecznicze zalecane dla poszczególnych grup krwi


Substancje biologicznie czynne zawarte w roślinach leczniczych, podobnie jak inne składniki odżywcze, nie zachowują się jednakowo w organizmach osób z różnymi grupami krwi. Zawarte w rozmaitych preparatach, herbatkach i suplementach żywieniowych, rośliny lecznicze spełniają dokładnie swoje określone zadania tylko wówczas, gdy są dobrane i dostosowane pod kątem specyficznych potrzeb konkretnej grupy krwi, tzn. zgodnie z ich osobniczymi właściwościami genetycznymi. W związku z tym, skład roślin leczniczych obecnych w preparatach Vital O, A, B i AB różni się w zależności od grupy krwi, analogicznie do wyżej wspomnianych potrzeb.



Typ„0" – Vital 0

 

  • Osoby posiadające grupę krwi O za pomocą roślin leczniczych powinny wspomagać funkcje układu pokarmowego i immunologicznego, jak również wydalanie końcowych produktów przemian białkowych.

  • Wydzielanie zbyt dużych ilości soku żołądkowego sprawiane u przedstawicieli tej grupy krwi, znacznie częściej niż u tych z pozostałymi grupami, stwierdza się wrzody dwunastnicy. Zadaniem substancji czynnych lukrecji (łac. Glycyrrhiza glabra) jest ochrona błony śluzowej żołądka i dwunastnicy przed podrażniającym działaniem kwasu solnego i jednocześnie przyspieszenie regeneracji już uszkodzonych ścian Z ekstraktu lukrecji, znajdującego się w preparatach rodziny Vital opracowanych dla grup 0 i B, usunięto glicyryzynę - związek o podobnym działaniu jak sterydy. Dzięki temu wyciąg z lukrecji pozbawiony gliceryzyny (DGL — deglicyrrhizinated licorice) nie wywołuje takich niepożądanych działań ubocznych jak wzrost ciśnienia krwi, spowodowany nadmierną retencją płynów i sodu-. Nadal posiada te same korzyści co sama lukrecja, zwłaszcza jeśli chodzi o złagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych. DGL zwiększa warstwę ochronną w żołądku i jelicie cienkim, dostarczając w ten sposób naturalny bufor przed kwasem żołądkowym, co w istocie może zapobiec przyszłym problemowi. Kilka badań klinicznych, m.in. jedno opisane w prestiżowym brytyjskim czasopiśmie Lancel, podsumowało, że DGL jest skuteczniejszy w leczeniu wrzodów dwunastnicy, niż większość popularnych leków wydawanych na receptę. w" rzeczywistości, pacjenci przyjmujący DGL szybciej wracali do zdrowia i mieli mniejszą liczbę nawrotów niż ci, którzy przyjmowali inne leki. DGL pomaga również zmniejszyć dolegliwości bólowe związane z zapaleniem stawów.


     

  • Jest również zalecane, by osoby z grupą krwi 0 systematycznie przyjmowały popularne brunatnice zwane norweskim kelpem, ze względu na objętość znacznych ilości fukozy. Cukier ten chroni błonę śluzową przed kolonizacją oportunistycznej, patologicznej bakterii Helicobacter pylori, która odgrywa zdecydowanie negatywną rolę w patogenezie choroby wrzodowej. Ponadto kelp i inne glony morskie, takie jak chlorella (alga szmaragdowozielona) i spirulina (alganiebieskozielona) są źródłem chlorofilu? dużych ilości jodu oraz innych ważnych składników mineralnych, witamin, aminokwasów i silnych antyoksydantów. Wodorost zwany listownicą (łac. Laminarict digitata) zwiększa odporność organizmu na infekcje bakteryjne oraz grzybicze z rodzaju Candida. Należy pamiętać, by tabletki zawierające algi popijać dużą ilością wody mineralnej.

  • W preparacie Vital 0 szczególne miejsce zajmują jukka i pietruszka, ze względu na ich silne przeciwzapalne i moczopędne właściwości, potrzebne do skutecznego wydalania przez nerki toksycznych produktów przemiany białkowej (z czerwonego mięsa). Ponadto,, oczyszczający wpływ jukki na jelito grufic chroni organizm przed absorpcją tych związków z przewodu pokarmowego; W ten sposób można zapobiec m.in. degeneracyjnym zmianom stawów. Jak wynika z licznych badań, jukka zawiera mieszaninę saponin steroidowych, które podczas procesu zapalnego i gojenia zwiększają zdolność organizmu do produkcji naturalnego kortyzonu. Dostarcza także łatwo przyswajalny przez organizm wapń - podstawowy składnik kości oraz cynk i selen, niezbędne w procesie gojenia. To również źródło magnezu, fosforu, potasu, żelaza, krzemianu manganu, niacyny, witamin A i C.

  • Pietruszka te naturalny środek moczopędny, wiatropędny i przeciwrobaczy. Jest często polecana w przypadku wola, otyłości, obrzęku, moczenia nocnego, retencji płynów, reumatyzmu, niestrawności, czy zaburzeń menstruacji.

  • Ostryż długi, nazywany „przyprawą życia", jest bardzo rozpowszechniony w kuchni indyjskiej. Kurkunina - aktywny składnik kurkumy - jest silnym antyoksydantem, wchodzącym w skład licznych ziołowych produktów, łagodzących dolegliwości związane ze zwyrodnieniowym zapaleniem stawów. Podczas badania przeprowadzonego metodą podwójnie ślepej próby, zastosowanie kurkuminy u pacjentów z zapaleniem stawów przyniosło znaczącą poprawę, porównywalną z fenylobutazonem (niesterydowym lekiem przeciwzapalnym), lecz bez dobrze znanych niepożądanych działań ubocznych tego ostatniego. Kurkuma, od dawna stosowana przez medycynę ludową w chorobach wątroby, skutecznie łagodzi stany zapalne i usprawnia funkcje tego narządu.

  • Włączone do preparatu dla grupy 0 pokaźne ilości kompleksu bioflawonoidów z cytrusów, wzmacniają odporność naczyń włosowatych i żylnych, jak również dostarczają silnej ochrony przeciw wirusowej.

 




Typ „A" – Vital A


Osobom z grapą krwi A - przeciwnie niż przedstawicielom poprzedniej grupy krwi - należy wzmocnić i pobudzić do pracy system immunologiczny, ponieważ jest on bardziej tolerancyjny na antygeny pochodzenia zewnętrznego. W związku z tym, organizm osób z tą grupą krwi jest mniej odporny na różne środowiskowe czynniki chorobotwórcze. Potrzebuje również ochrony przeciwnowotworowej i układu sercowo - naczyniowego.

  • Głóg (łac. Crataegus oxycanthd) wykazuje wyjątkowo korzystne działanie, zwłaszcza u osób, u których medyczna kartoteka ujawnia rodzinne występowanie chorób sercowo - naczyniowych. Wszystkie główne składniki głogu zwiększają elastyczność ściany naczyniowej, wzmacniają pracę mięśnia sercowego i jednocześnie obniżają ogólnoustrojowe ciśnienie krwi.

  • Kwercetyna - blisko spokrewniona z rutyną i hesperydyna - jest obecnie uważana za „gwiazdę" wśród bioflawonoidów. Bioflawonoidy, odkryte w 1930 r. przez laureata Nagrody Nobla - Alberta Szent-Gyórgyi, który nazwał je witaminą P, mają burzliwą historię. Szent-Gyórgyi opisał, że substancje te mogą wzmacniać naczynia włosowate i poprawiać krążenie. Jednak z niejasnych przyczyn, w 1968 r. FDA uznała bioflawonoidy za bezwartościowe. Obecnie wiemy, dzięki dokończonej 30 lat później pracy kilku wytrwałych naukowców, że są to szczególnie korzystne substancje o silnych właściwościach przeciwutleniających. Wydaje się również, że kwercetyna jcsl jedną z najsilniejszych substancji przeciwnowotworowych, odkrytych do tej pory. Jest kilkaset razy potężniejszym antyoksydantem niż witamina E. Z tego powodu wchodzi w skład preparatu Vital A i Vital Afr.

  • Bromelaina, enzym otrzymywany z soku ananasa, wykasuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, które często są wykorzystywane w leczeniu uragów. Co najmniej w tym jednym względzie bromelaina oferuje zdecydowaną przewagę nad niesterydowymi lekami przeciwzapalnymi (NPL), takimi jak np. ibuprofen. Mianowicie, ten rodzaj leków hamuje działanie prostaglandyn.hormonopodobnych substancji, które mogą wywoływać stan zapalny w różnych częściach organizmu. Jednocześnie jednak niektóre z nich mają ochronny wpływ na błonę śluzową żołądka. Z tego powodu NLP mogą być przyczyną rozmaitych problemów: od łagodnych dolegliwości żołądkowych do bardziej poważnych, np. w postaci krwawiących owrzodzeń. Natomiast bromelaina hamuje stan zapalny pobudzając wytwarzanie plazminy, naturalnego enzymu, który rozkłada fibrynogen - substancję odpowiedzialną za powstawanie miejscowych obrzęków. W ten sam sposób brwne-laina może również zapobiegać procesom zakrzepowym. Zbyt wysoki poziom fibrynogenu może przyczyniać się do spontanicznego tworzenia się skrzepów, które mogą doprowadzić *do zawału serca lub udaru mózgu. W istocie, wysokie poziomy fibrynogenu są związane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Z tego powodu bromelaina jest włączona w skład Vital A, B i ABs Ponadto bromelaina ułatwia trawienie białek oraz.przy-swajanie składników odżywczych z żywności i suplementów. W ten sposób znakomicie wzmacnia słabe ogniwo w układzie pokarmowym osób z grupą krwi A (jak również w mniejszym stopniu u osób typu „AB").

  • Nie należy zapominać o adaptogennych roślinach leczniczych, które skutecznie mogą wzmocnić wytrzymałość systemu immunologicznego, zwłaszcza osób z grupą krwi A. Termin adaptogen oznacza te składniki czy substancje biologicznie czynne, które uruchamiają fizjologiczne procesy adaptacyjne organizmu. Medycyna empiryczna, oparta na obserwacjach i doświadczeniach kilku tysięcy lat, zachwala zalety wielu roślin leczniczych, które zwiększają mechanizmy odpornościowe organizmu. Prawdę mówiąc, każda kultura czy ludowa tradycja ma ulubione pożywienie, napoje czy rośliny, które mają orzeźwiający, „tonizujący" czy „ożywiający" wpływ. Niedawno badaniom naukowym poddano kilka znanych roślin leczniczych w celu udowodnienia, że wykazują one działanie adaptogenne czy nawet silne działanie immunomodulujące. Innymi słowy, że pobudzają niespecyficzną lub/i specyficzną odpowiedź immunologiczną organizmu. Mowa o chińskim, koreańskim i syberyjskim żeń-szeniu, imbirze, kurkumie, lukrecji, cytryńcu, yerba santa, wszystkich rodzajach czosnku i cebuli, jemiole, liściach i korze Pacific yew, pasternaku, herbacie mathake i taheebo, różnych wodorostach i algach, pewnych grzybach takich jak shiitake, mailake i reishi, przedstawicielach rodziny kaktusów takich jak nopal i aloes, itd.



Zasadniczo, adaptogenne leki i rośliny zwiększają reakcje niespecyficznej lub specyficznej odpowiedzi immunologicznej organizmu bez udziału konkretnych czynników lub przyczyn.





Zgodnie z definicją idealny adaptogen powinien zachowywać się według następujących właściwości:

  1.  
    1. „względnie nieszkodliwy" i „niezakłócający", tzn. wywołuje tylko znikome zmiany w ogólnym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu;

    2. niespecyficzny -co oznacza wzrost odporności na różne fizyczne, chemiczne, metaboliczne i biologiczne czynniki;

    3. przywraca prawidłowe reakcje organizmu, bez względu na kierunek zmian patologicznych, innymi słowy musi przywrócić równowagę zmniejszonych lub zwiększonych funkcji fizycznych do takiego poziomu fizjologicznego, jak przed rozwojem dysfunkcji.

 

  • Borówka (łac. Yaccinium myrlilłus) była używana w Europie do leczenia kruchych naczyń krwionośnych współistniejących z nadciśnieniem tętniczym. Stosowano ją, by zapobiec udarom, zawałom serca i ślepocie. Zawiera niezbędne anty-oksydanty, które są pomocne w profilaktyce uszkodzeń wolnorodnikowych. Wzmacnia systemlogiczny i chroni organizm przed infekcjami rozmaitych bak ter j i, grzybów, jak również pierwotniaków takich jak frichomonas uaginalis.

  • Zielona herbata (hic. Camellia sinensis) to silny roślinny antyoksydant, którego działanie manifestuje się przeważnie w przewodzie pokarmowym. W pewnym stopniu dostarcza on także ochrony przeciwnowotworowej. Wyniki wielu badań wskazują, że zawarte w zielonej herbacie polifenole mają silniejsze działanie antyoksydacyjne niż dwa z najważniejszych antyoksydantów, witamina C i Ę, Zielona herbata może również zapobiegać nieprawidłowym procesom krzepnięcia krwi? obniża wysokie ciśnienie tętnicze krwi i wysoki poziom LDL-cholesterolu, a podwyższa frakcję ochronnego H DL-cholesterolu.

  • Starożytni Grecy używali liści oregano (lac. Origantim milgare), by leczyć rozmaite infekcje bakteryjne i wirusowe. Wśród licznych składników oregano wyróżnia się dwie główne substancje biologicznie czynne - karwakrol i tymol - obie o silnych właściwościach antyseplycznych i przeciwzapalnych. Ponieważ osoby z grupą krwi A często cierpią z powodu zapalenia żołądka, które może być konsekwencją zmniejszonego wydzielania soków żołądkowych, jego pobudzanie przez imbir (łac. Zingiber officinale) może odnieść pożądane skutki. Obie te rośliny lecznicze wchodzą w skład preparatu Vital A.

  • Osoby z tą grupą krwi są także podatne na negatywne skutki stresu i mogą reagować zbyt emocjonalnie. Z tego powodu, wysoce pożądane jest dodatkowe spożycie roślin leczniczych o właściwościach uspokajających, takich jak kozłek lekarski (łac. Valeriana officinalis) i o właściwościach przeciwdepresyjnych, jak np. dziurawiec.

 




Typ „B" – Vital B


Jeśli chodzi o spożycie rozmaitych substancji odżywczych, osoby z grupą krwi B są szczęściarzami, ponieważ ich dobrze zbilansowana, mieszana dieta dostarcza większość niezbędnych składników mineralnych i witamin. A zatem, odżywianie się zgodnie z potrzebami osób z grupą krwi B może zapobiec rozwojowi większości najczęściej występujących chorób. Istnieje jednak konieczność, by przedstawicielom grupy B wzmocnić „słabe punkty": pracę układu nerwowego, odporność na infekcje wirusowe i podatność na choroby autoimmunologiczne.

  1. Lukrecja zwiększa odporność na infekcje wirusowe, a ponadto stymuluje wydzielanie insuliny i, co jest niezwykle istotne, poprawia wrażliwość tkanek obwodowych na działanie insuliny. W efekcie pomaga regulować poziom cukru we krwi. Przyjmowanie preparatów zawierających lukrecję jest także polecane osobom cierpiącym na zespół przewlekłego zmęczenia.

  2. Kompleksowy suplement przeznaczony dla osób z grupą krwi B zawiera również: bromelainę, która wspomaga trawienie, liść pietruszki o silnych właściwościach przeciwzapalnych oraz lecytynę, która wspiera funkcje immunologiczne, pomaga w utrzymywaniu płynności mozaikowej błon komórkowych i polepsza funkcje umysłowe. Wysoce wskazane jest także dodatkowe przyjmowanie żeńszenia (łac. Panax ginseng), który pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego: poprawia zdolność zapamiętywania i odtwarzania wyuczonych danych. Wyciągi z żeńszenia syberyjskiego (łac. Eleułherococcus senłicosus) i miłorzębu japońskiego (łac. Ginkgo biłoba, syn. Salisburia adianlifolia) silnie pobudzają komunikację międzykomórkową, umożliwiając w ten sposób przepływ niezbędnych informacji pomiędzy poszczególnymi częściami mózgu.

  3. Preparat Vital B zawiera także wyciąg z brokuł, które należą do warzyw z rodziny krzyżowych, od dawna polecanych jako część zdrowej diety? Warzy wa krzyżowe obejmujące m. In. brokuły, brukselkę, kapustę, kalafiora, kapustę liściastą, kapustę włoską, rzodkiewki, rzepę, nasiona gorczycy i rukiew wodną, są bogatym źródłem substancji przeciwnowotworowycb. Niektóre z nich, np. indole o silnych właściwościach antysksydacyjnych, zwiększają produkcję enzymów odpowiedzialnych za rozkład i wydalanie z organizmu karcinogenów. Ponadto indole mogą wpływać na metabolizm estrogenów, pomagając organizmowi wyprodukować taką postać hormonu, która nie promuje pewnych typów nowotworów, zwłaszcza raka piersi.
    Przeprowadzono liczne badania naukowe, dotyczące skuteczności indoli. Podczas jednego z nich, przeprowadzonego w 1991 r., obserwowano przez tydzień 12 osób stosujących dietę bogatą w warzywa krzyżowe. Po tygodniu obserwacji poziom dobrego estrogenu we krwi (estriolu) wzrósł o 50 %. W artykule zamieszczonym w „Ladies' Home Journal" w lipcu 1994 r. donoszono o badaniu dotyczącym jednego szczególnego indolu znanego jako indolo-3-karbinol. Na podstawie uzyskanych wyników autorzy wnioskują, że indol ten tak zmienia szlak metaboliczny estrogenów w organizmie kobiety, że nic powstaje z nich estradiol, zwiększający ryzyko raka piersi. Inne japońskie badanie przeprowadzone na myszach donosi, że podawanie indoli podczas ekspozycji na czynniki rakotwórcze w znacznym stopniu zmniejszyło prawdopodobieństwo rozwój u raka ust.




  4. Warzywa krzyżowe zawierają także inny, silny składnik prze-ciwnowotworowy — sulforafan, który stymuluje organizm do produkcji enzymów przeciwnowotworowych. Te obecne w brokułach korzystne substancje są dostępne w preparatach Vital B i A.

  5. Wyciąg z bzu czarnego (łac. Sambucus nigrd) już od. czasów Hipokratesa uważany jest za najlepszy ziołowy sposób na gorączkę i przeziębienie. W 1992 r. zespół izraelskich naukowców i lekarzy, testując metodą podwójnie ślepej próby wyciąg z bzu czarnego na 50 pacjentach zarażonych wirusem grypy, potwierdził empiryczne obserwacje Hipokratesa. Jaki jest mechanizm działania wyciągu z bzu czarnego? Wirus grypy dostaje się do komórki przekłuwając błonę komórkową cienkimi igłami pokrytymi specjalnym enzymem, który niszczy tę błonę. Bez czarny jest bogaty w bioflawonoidy, które wzmacniają błony komórkowe iw ten sposób utrudniają penetrację wirusów. Ponadto naukowcy przypuszczają, że może on również hamować aktywność enzymu, który osłabia ścianę komórkową. Wyniki wielu badań wskazują, że bez czarny jest skuteczny przeciw rozmaitym wirusom grypy.

  6. Grzyby Keishii, znane w Chinach jako lekarstwo królów, intensywnie badane przez Japończyków, już od ponad 2000 lat są stosowane przez azjatyckich uzdrowicieli, zwłaszcza ze względu na ich pozytywny wpływ na pracę serca. To tradycyjne zastosowanie obroniły ostatnie badania, które wykazały, że grzyby Reishi rzeczywiście wykazują działanie kardiologiczne. Zawarte w nich składniki mogą także wzmacniać funkcje immunologiczne, aktywując głównych promotorów odporności komórkowej — makrofagi i limfocyty T. Te zwalczające choroby komórki mogą pomóc pozbyć się wszystkich obcych najeźdźców, włączając wirusy, bakterie i komórki nowotworowe. A zatem, grzyby Reishii są niezwykle ważne w utrzymaniu w dobrym stanie ochrony immunologicznej, tolerancji immunologicznej, jak również immunologicznego nadzoru (odporności przeciwnowotworowej). Mogą również łagodzić ból i zapalenie, zwłaszcza u pacjentów z dolegliwościami stawowymi.

  7. Grzyby Shiitake (łac. Lentinus edodes). Te jadalne grzyby są od wieków używane w profilaktyce i leczeniu guzów, pospolitych przeziębień, chorób serca, nadciśnienia tętniczego i otyłości. Zawierają w optymalnych proporcjach wszystkie niezbędne aminokwasy, w dużych ilościach zwłaszcza11 leucynę i lizygę. To również bogate źródło polisacharydów nazywanych lentinanami, które wzmacniają funkcje systemu immunologicznego Badania naukowe potwierdziły, że grzyby Shiitake mają silne przeciwguzowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne działanie, ponieważ ich polisacharydy hamują namnażanie wirusów i bakterii. Lentinan pobudza makrofagi otaczające komórki nowotworowe. Jest to możliwe dzięki stymulacji limfocytów pomocniczych, które zwiększają skuteczność makrofagów.

 




Typ „AB" Vital AB


Osoby należące do grupy krwi AB łączą w sobie korzystne i niekorzystne cechy genetyczne zarówno grupy krwi A, jak i B. A zatem, wymagają przede wszystkim wspomagania obronnych funkcji systemu immunologicznego, i dotyczy to zarówno odporności przeciw różnym obcym najeźdźcom, jak również wzmocnienia potencjału przeciwnowotworowego (immunologicznego nadzoru). Ponadto, potrzebują ochrony przed chorobami sercowo-naczyniowymi i zaburzeniami metabolicznymi. Kompleksowy preparat przeznaczony dla osób z grupą krwi AB zawiera kompozycję wyciągów z roślin leczniczych zalecanych zarówno dla osób z grupą krwi A, jak i B, jednak pierwszeństwo mają zioła zalecane dla grupy A, ze względu na ich wyraźniejsze właściwości ochronne.

  1. Wyciąg z zielonej herbaty, korzenia imbiru, bromelaina i brokuły są składnikami produktu Vital AB. Ich mechanizm działania został już opisany powyżej.

  2. Ekstrakt ze skórek czerwonych winogron (std. 30% antocyjanidyn) zawiera składniki nazywane polifenolami, powiązane z „francuskim paradoksem". Polifenole te są silnymi antyoksydantami, które, poprzez hamowanie utleniania cząsteczek LDL - cholesterolu, chronią organizm przed chorobami serca. Jest to niezwykle ważne protekcyjne działanie, ponieważ utleniony LDL promuje powstawanie blaszki miażdżycowej w ścianie naczynia i tworzenie się zakrzepów, co jest główną przyczyną zawału serca i udarów mózgu.

  3. Czosnek (łac. Attium salivum) znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości już od tysięcy lat. Nic więc dziwnego, że często używany jest zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu wielu chorób. Wspaniale wspomaga system immunologiczny organizmu, co zostało potwierdzone w licznych badaniach naukowych. Louis Pasteur odkrył, że czosnek wykazuje właściwości antybiotyczne. Albert Schweitzer używał czosnku w Afryce do leczenia biegunki amebowej oraz jako antyseptyka w profilaktyce infekcji. Wykazano także, że czosnek był skuteczny w hamowaniu wzrostu wielu różnych szczepów Mycobaclerium. Badania przeprowadzone przez Erica Błocka ujawniły, że osłania wątrobę przed lekami i toksynami, niszczy pasożyty, chroni komórki przed wolnymi rodnikami* i popromiennym uszkodzeniem. Ma zdolność stymulowania systemu limfatycznego, by pozbyć się z organizmu odpadów. Czosnek wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe, hamuje zwłaszcza wzrost raka wywołanego działaniem nitrozoamin. Przeprowadzone ostatnio badania wykazują pozytywną korelację pomiędzy ilością spożytego czosnku a występowaniem chorób sercowo-naczyniowych. Potwierdzono, że skutecznie zmniejsza on poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i skłonności do zakrzepów


Ząbki czosnku to źródło 75 składników zawierających siarkę, min. allicynę, dwusiarczek alkilowy, kwas cysteinowy, metioninę, alliinę oraz krystaliczne izolaty z czosnku, takie jak S-metylocysteina i cycloalliina. Nauka donosi, że siarka przyspiesza gojenie się ran, co może być związane m.in. ze zdolnością lego składnika mineralnego do przenoszenia tlenu bezpośrednio do zainfekowanych miejsc w organizmie. Czosnek zawiera także 17 aminokwasów, z tego 8 niezbędnych. Jest bogaty w fosfor, potrzebny do pracy układu nerwowego, wydzielania hormonów i utrzymania równowagi kwasowo - zasadowej krwi. To wspaniałe źródło potasu, który może chronić organizm przed zawałami serca oraz hipoglikemią, wspomaga pracę śledziony, wątroby oraz uczestniczy w wydzielaniu kwasu żołądkowego. Odnaleziony w czosnku selen to niezbędne wsparcie dla systemu immunologicznego. Czosnek zawiera także german, którego korzystne dla zdrowia właściwości zostały po raz pierwszy odkryte przez naukowca japońskiego, dr Kazuhiko Asai. Wykazał on, że german hamuje utylizacje tlenu w organizmach roślinnych i zwierzęcych. W badaniach na myszach potwierdził, że podczas suplementacji germanem tkanki wymagały mniejszej ilości tlenu, by podtrzymać oddychanie. Dr Aschi stwierdził w swoich badaniach, że podawanie 100-300 mg germanu dziennie poprawia przebieg takich chorób jak rak, AIDS, zapalenie stawów, infekcje wirusowe i grzybicze. German jest obecny w roślinach tylko w małych ilościach, z tego powodu jest dość kosztowny. Poza czosnkiem, można go znaleźć w grzybach blaszkowatych, żeńszeniu, sushi, aloesie, żywokoście, cebuli i chlorelli. Inne składniki czosnku, niezbędne w wielu funkcjach organizmu to witaminy A i C, kompleks witamin z grupy B, wapń, magnez, sód, żelazo oraz mangan.
 

Last modified on Wednesday, 03 September 2014 15:21
(0 votes)

Leave a comment

close

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time